ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Μανιάτης Γιάννης : «Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

Εντός Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Τα οφέλη από τις έρευνες εταιρειών για το Δημόσιο. Σχέδιο με πρότυπο τη Νορβηγία.
03/05/2011 | 

Εντός Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Τα οφέλη από τις έρευνες εταιρειών για το Δημόσιο. Σχέδιο με πρότυπο τη Νορβηγία.

Η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου/φυσικού αερίου πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες.

Με την πρακτική αυτή, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αυτά προκύπτουν από ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, που την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νορβηγία και ενημερώθηκε για το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών, αναφέροντας πως έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση.

Ο φορέας, όπως σημείωσε, θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της εταιρείας.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

Οι διατάξεις αυτές έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα, και έως την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνική Τράπεζα δεδομένων.

Προχωρά, τέλος, η μελέτη των κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο.

#Μανιάτης Γιάννης #Κυβέρνηση Παπανδρέου #Φυσικό Αέριο #Έρευνα #Πετρέλαιο #Ιόνιο #Κρήτη
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

2 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Μανιάτης Γιάννης : «Οι Τούρκοι αμφισβητούν πάλι τις εθνικές έρευνες Υδρογονανθράκων»

    Δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία ο νόμος μας για έρευνες υδρογονανθράκων (ν.4001/2011) και ειδικά το άρθρο 156, με το οποίο ορίσαμε τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, με βάση την αρχή του Διεθνούς Δικαίου για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, στην συνέντευξή του στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", αποκαλύπτει ότι έχουν προσφύγει στον ΟΗΕ κατά του συγκεκριμένου άρθρου με το οποίο κατοχυρώνονται πλήρως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα (Καστελλόριζο, κοινή ΑΟΖ με Κύπρο). Ελπίζω ο Α. Τσίπρας να μην έχει δώσει υποσχέσεις ανάλογες με αυτές της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών. Του θυμίζω, ότι ήδη με βάση το νόμο αυτό, την περίοδο 2011-2014 προκηρύξαμε τρεις μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς ερευνών υδρογονανθράκων κι έχουμε δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της ΕΕ, χάρτη ερευνών με όρια ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. Τον χάρτη κατασκευάσαμε με τη βοήθεια της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου

      Του Νίκου Μελέτη

      Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, η Τουρκία με επιστολή της στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στο διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου.

      Η επιστολή αυτή επιχειρεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για το Κάιρο, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει την ανησυχία της, λόγω και των εχθρικών σχέσεων με το καθεστώς Σισί, να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συνομιλίες Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιχειρείται ακόμη η αμφισβήτηση της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο που έχει πάρει εντατικούς ρυθμούς και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κυπριακή ΑΟΖ στην Αιγυπτιακή ακτή για την μεταφορά του προς υγροποίηση φυσικού αερίου.

      Με την επιστολή του, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει τη μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο. Οι ρηματικές διακοινώσεις της, στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία, αναφέρονται στη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, «εξαφανίζοντας» την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, σε «Οικόπεδο» το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

      Η τουρκική επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

      «Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16'18"E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.

      Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου, περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.
      Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….

      Φεριντούν Σινιρίογλου

      Μόνιμος Αντιπρόσωπος».

      Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.