ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Στη Δικαιοσύνη οι μίζες στον ΟΕΚ

Στη Δικαιοσύνη οι μίζες στον ΟΕΚ
12/12/2005 | 

Επιχείρηση συγκάλυψης των πολύπλευρων ευθυνών δρομολογεί - με αστεία επιχειρήματα - το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση της αναγκαστικής αποπομπής του προέδρου του ΟΕΚ, Άγγελου Οικονομόπουλου, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση βαριών καταγγελιών εναντίον του.

Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος διαψεύδει ότι έγινε στο Μαξίμου ή στο υπουργείο του οποιαδήποτε καταγγελία - γραπτή ή προφορική - ότι ο κ. Οικονομόπουλος ζήτησε «μίζα» από επιχειρηματίες. Το ίδιο υποστήριξε χθες και κορυφαία κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου ενημερώθηκε για την υπόθεση μόλις το Σάββατο.

Ο κ. Οικονομόπουλος αποπέμφθηκε λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης στο «Παρόν της Κυριακής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας κ. Εμφιετζόγλου έστειλε επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου με την οποία καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του ΟΕΚ (στο δημοσίευμα δεν κατονομάζεται αλλά «φωτογραφίζεται») του ζήτησε μίζα για να δώσει εντολή εκταμίευσης για ποσό που ο Οργανισμός όφειλε στην εταιρεία του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν διατυπωθεί από καιρό σοβαρές καταγγελίες για τον κ. Οικονομόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου - γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν διερευνήθηκε και η αποπομπή του διοικητή του ΟΕΚ έγινε αναγκαστικά, εν όψει της δημοσιοποίησης της υπόθεσης.

Συνάντηση την Τετάρτη

Μάλιστα, ορισμένα στελέχη της N.Δ. αναφέρουν ότι οι πληροφορίες πως το θέμα θα έβγαινε στο φως είχαν αφεθεί να διαρρεύσουν από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς και ότι υπήρξε συνάντηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για τον χειρισμό του θέματος την Τετάρτη, στο εστιατόριο «Μύλος» του Χίλτον.

Πάντως, και οι δύο αρνούνται ότι στη συνάντηση αυτή συζήτησαν το θέμα Οικονομόπουλου.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χθες ότι η θέση της κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, αν αποκαλυφθεί ότι οι καταγγελίες έχουν γίνει πριν από καιρό και το Μαξίμου αδρανούσε ή ο υπουργός Απασχόλησης δεν ακολούθησε τις υποδείξεις του. Μάλιστα, βουλευτής της N.Δ. επισημαίνει πως αν η καταγγελία είναι αληθής, τότε το θέμα μπορεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και περιπλοκές, καθώς είναι γνωστές σε όλους στη N.Δ. οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις του κ. Εμφιετζόγλου με τον Πρωθυπουργό.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου ήταν εν γνώσει της υπόθεσης τουλάχιστον για μία εβδομάδα και ότι την καταγγελία την είχε κάνει ο κ. Εμφιετζόγλου στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «TA NEA» επικοινώνησαν, πάντως, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Μηχανική, Μελίνα Εμφιετζόγλου, η οποία δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα ούτε όμως να το διαψεύσει. H κ. Εμφιετζόγλου δήλωσε στα «NEA» πως δεν έδωσε η πλευρά Εμφιετζόγλου την ιστορία στη δημοσιότητα και προσέθεσε πως θα μιλήσει «όπου και όταν πρέπει».

Χαρακτηριστικό του πανικού των κυβερνητικών στελεχών είναι το γεγονός ότι η αποπομπή του κ. Οικονομόπουλου ανακοινώθηκε, ενώ ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. Προηγουμένως, είχε αφεθεί να διαρρεύσει στα πηγαδάκια της K.E. ότι επίκεινται αποκαλύψεις για το πρόσωπό του.

Ποιος τον επέλεξε

Εκ των υστέρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος έφτασε χθες να επικαλείται... προβλήματα συνεργασίας με τον κ. Οικονομόπουλο και να υποστηρίζει ότι δεν είχε στενή σχέση μαζί του. Ο υπουργός Απασχόλησης υποστηρίζει πως τον γνώριζε ως κομματικό στέλεχος και δεν τον είχε «ακτινογραφήσει». Προσθέτει μάλιστα με νόημα πως οι τοποθετήσεις των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων είχαν «περάσει» από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο διοικητής του ΟΕΚ ήταν προσωπική επιλογή του και μάλιστα, είχε συνεργαστεί στο πολιτικό του γραφείο.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαψεύδει ότι έγινε οποιαδήποτε καταγγελία για τον κ.Οικονομόπουλο, χαρακτηρίζει όμως επιβεβλημένο να διερευνηθεί από τον εισαγγελέα το δημοσίευμα που... υποστηρίζει ακριβώς αυτό. Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε στα «NEA» πως «δεν υπάρχει καμία καταγγελία στο υπουργείο Απασχόλησης ή στο Μαξίμου για τον κ. Οικονομόπουλο». Προσθέτει μάλιστα πως ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν έχει γίνει σε εκείνον καταγγελία και εκείνος του απάντησε «όχι». Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδίδει την παραίτηση Οικονομόπουλου σε «εκρηκτικά προβληματική συνεργασία» με τον ίδιο και τον αρμόδιο υφυπουργό, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ - ΠΗΡΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Βαρύ το κλίμα στη N.Δ. για τον υπουργό Απασχόλησης

H ΥΠΟΘΕΣΗ αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα κατά του υπουργού Απασχόλησης, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Οικονομόπουλος είναι ο δεύτερος συνεργάτης του κ. Παναγιωτόπουλου που αποπέμπεται - ο προηγούμενος ήταν ο υποδιοικητής του IKA Νίκος Γερασίμου, που κατηγορήθηκε για συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών. Το κλίμα στη N.Δ. ειναι πολύ βαρύ για τον κ. Παναγιωτόπουλο. Είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης

Μεϊμαράκης πήρε χθες αποστάσεις από τον υπουργό Απασχόλησης: αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και υπέδειξε στους δημοσιογράφους ότι ο κάθε υπουργός είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Κατ' ιδίαν στη Ρηγίλλης αλλά και κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον κ. Παναγιωτόπουλο, υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψε την Κεντρική Επιτροπή της N.Δ.», για να μην κατηγορηθεί ότι γνώριζε και δεν απομάκρυνε τον κ. Οικονομόπουλο, καθώς την επομένη η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποπομπή Οικονομόπουλου έσκασε σαν βόμβα κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος αποχώρησε στη μέση της συνεδρίασης και λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι θα ανακοινώσει την παραίτηση του κ. Οικονομόπουλου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διετέλεσε και σύμβουλος του

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ Οικονομόπουλος, 55 ετών, ενεργό στέλεχος της N.Δ. και υποψήφιος βουλευτής στη B' Αθήνας το 1996, είναι πολεοδόμος - πολιτικός μηχανικός. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου και η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του ΟΕΚ και του Ολυμπιακού Χωριού τον Μάιο του 2004 ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού.

Ο κ. Οικονομόπουλος είναι επίσης πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δάφνης, τον οποίο διεκδίκησε ως υποψήφιος δήμαρχος το 1998 με την υποστήριξη της N.Δ.

Πάει σήμερα στον εισαγγελέα

Ο υπουργός Απασχόλησης, ενώ ουσιαστικά διαψεύδει τις καταγγελίες για εκβιασμό επιχειρηματιών λέγοντας ότι ουδέποτε έγιναν, στέλνει το σχετικό δημοσίευμα στον εισαγγελέα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως θεωρεί επιβεβλημένο, «οι καταγγελίες, που αναγράφονται σε δημοσίευμα του "Παρόντος" και αφορούν τον χειρισμό υποθέσεων του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΟΕΚ, να διερευνηθούν άμεσα και διεξοδικά από τον εισαγγελέα». Μάλιστα, ο υπουργός Απασχόλησης υποστηρίζει ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τον εισαγγελέα Ρωμύλο Κεδίκογλου για να ζητήσει επείγουσα προκαταρτική εξέταση για την υπόθεση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σκοπεύει να πάει ο ίδιος σήμερα στον εισαγγελέα.

tanea.gr

17/12/2005 | Yπουργικό «κάρφωμα» για τον ΟEK

Υπουργός έδωσε στο Μαξίμου τον «φάκελο» για τα σκάνδαλα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό του στενού συνεργάτη του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου, προέδρου του ΟΕΚ Άγγελου Οικονομόπουλου.

Την ίδια ώρα η «υπόθεση ΟΕΚ» παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς - παράλληλα με την εμπλοκή της Μηχανικής - προς τις εισαγγελικές αρχές οδεύουν άλλες τρεις υποθέσεις για αποφάσεις της διοίκησης Οικονομόπουλου.

Τα στοιχεία για το «δεξί χέρι» του Πάνου Παναγιωτόπουλου και τα «έργα και τις ημέρες» του στον ΟΕΚ έγιναν γνωστά στο Μαξίμου από μέλος της κυβέρνησης το οποίο είχε ενημερωθεί για το «μπλόκο» από δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε αναθέσεις έργων που αποφάσισε η διοίκηση του ΟΕΚ. H αρμόδια πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκρινε τις δαπάνες για τα επίμαχα έργα, θεωρώντας ότι οι αναθέσεις δεν ήταν σύννομες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από την πλευρά του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε διαμηνυθεί αρμοδίως ότι αν εγκρίνονταν οι δαπάνες θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας.

Αντιθέτως, όσα διαδραματίζονταν στον ΟΕΚ και το σκηνικό που είχε στηθεί τους τελευταίους μήνες στον Οργανισμό ήρθαν σε γνώση άλλων μελών της κυβέρνησης, ένα εκ των οποίων πριν από τρεις εβδομάδες ενημέρωσε διεξοδικά και το Μαξίμου για το σύνολο των ενεργειών Οικονομόπουλου. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους συνέπεσε με την υπόθεση της Μηχανικής και στο Μαξίμου ερρίφθη ο κύβος για τον κ. Οικονομόπουλο, αλλά και για τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Παν. Παναγιωτόπουλο.

Για τις σχέσεις του υπουργού Απασχόλησης με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο του ΟΕΚ, κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι ακόμη και βουλευτές επικοινωνούσαν με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο μέσω του κ. Οικονομόπουλου, πριν ο τελευταίος προαχθεί σε διοικητή οργανισμού.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τον κ. Οικονομόπουλο ως «παράγοντα παλαιοκομματικής κοπής» που εξελισσόταν σε «πηγή μεγάλων προβλημάτων» για την κυβέρνηση, ενώ παράγοντες του ΟΕΚ υποστηρίζουν ότι αρκετές αποφάσεις που συνοδεύουν τη 20μηνη προεδρία του στενού συνεργάτη του Παν. Παναγιωτόπουλου στον οργανισμό «χρήζουν εισαγγελικής έρευνας».

Τρεις από αυτές τις υποθέσεις μάλιστα - οι οποίες είναι πλέον γνωστές και στο Μαξίμου - αναμένεται να απασχολήσουν τις εισαγγελικές αρχές, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών φορέων που παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας:

Το οικόπεδο στο Μαρούσι. H πρόσφατη παραχώρηση από τον ΟΕΚ 43 στρεμμάτων στο Μαρούσι (στον χώρο όπου ανεγέρθηκε το Δημοσιογραφικό Χωριό και το εμπορικό κέντρο «The Mall Athens»), για την οποία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρ. Φελώνης, ο οποίος έως τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αντιπρόεδρος του ΟΕΚ, γνωστοποιεί στα «NEA» ότι θα καταθέσει σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθήνας που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεση Οικονομόπουλου, καθώς θεωρεί την παραχώρηση «σκανδαλώδη», που προκάλεσε ζημία 13,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, η εταιρεία Lamda Olympia Village καρπώνεται εις βάρος του ΟΕΚ, και με απόφαση της διοίκησης Οικονομόπουλου, όπως λέει, την υπεραξία που δημιουργήθηκε από την αύξηση του συντελεστή δόμησης αποκλειστικά για τον χώρο των 43 στρεμμάτων.

H απευθείας αναθέσεις. H δεύτερη υπόθεση αφορά απευθείας αναθέσεις για επισκευές εργατικών κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις της διοίκησης του ΟΕΚ αφορούν αναθέσεις επισκευών σε εργατικές κατοικίες στην Παλλήνη, την Πάτρα και τα Χανιά, τις οποίες έχει αρνηθεί να εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς κρίνεται ότι οι σχετικές δαπάνες (περίπου 3 εκατ. ευρώ) δεν είναι σύννομες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί προσεχώς και από το αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Έργα ειδικής... φύσεως.

Στον φάκελο προς τις εισαγγελικές αρχές έχει συμπεριληφθεί και η έγκριση από την πλευρά του ΟΕΚ (με προεπιλογή εργολάβων οι οποίοι εκλήθησαν να διεκδικήσουν τα έργα) πολεοδομικών κοινόχρηστων χώρων (πλατείες κ.ά.) σε δήμους της Αττικής, χωρίς ο οργανισμός να είναι αρμόδιος φορέας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σημειώνει ότι τα έργα χαρακτηρίστηκαν ως «ειδικής φύσεως επισκευές», πρακτική που ακολουθείται για την επισκευή εργατικών κατοικιών που επλήγησαν από σεισμούς κ.ά., ενώ αποκλειστικοί αρμόδιοι για την ανακατασκευή κοινόχρηστων πολεοδομικών χώρων είναι οι δήμοι. Οι αποφάσεις αυτές αποδίδονται από τους συνδικαλιστές σε προσπάθεια στήριξης «γαλάζιων» δημάρχων από τη διοίκηση Οικονομόπουλου, καθώς οι περισσότεροι δήμοι που ευνοούνται ελέγχονται από τη N.Δ.

Στελέχη της N.Δ. αναφέρουν, εξάλλου, ότι στη Ρηγίλλης είχαν διαβιβασθεί καταγγελίες εις βάρος του κ. Οικονομόπουλου από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την προεδρία του ΟΕΚ (Μάιος 2004) και, παραλλήλως, και του Ολυμπιακού Χωριού. Τα εσωκομματικά πυρά αφορούσαν την πρόσληψη σε θέση συμβούλου στον οργανισμό ενός ιδιοκτήτη καφετέριας από τη Δάφνη, περιοχή που αποτελεί κομματικό «ορμητήριο» του κ. Οικονομόπουλου, αλλά και αποφάσεις που συνιστούν «ειδική μεταχείριση» της Κορινθίας, από την οποία κατάγεται.

tanea.gr

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.