ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπανδρέου Γιώργος : «Ομπάμα σώσε την Ελλάδα, σώσε την Ευρώπη»

Η γαλλική ιστοσελίδα Slate.fr ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να υποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα τι πρέπει να κάνει στη νέα προεδρική του θητεία.
14/01/2013 | 

Η γαλλική ιστοσελίδα Slate.fr ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να υποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα τι πρέπει να κάνει στη νέα προεδρική του θητεία.

Ο Παπανδρέου απάντησε με άρθρο: Σώσε την Ελλάδα, σώσε την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να εξέλθει από την κρίση. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να την βοηθήσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του και κυρίως να την προστατεύσει από τον εαυτό της.

Θα πρέπει κυρίως να σώσει την Ελλάδα. Η χώρα μου δέχτηκε να εφαρμόσει το δόγμα των δραστικών περικοπών που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Αλλά για τις διεθνείς αγορές αυτές οι περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό προφανώς δεν επαρκούν.

Η Ελλάδα είναι κυρίως θύμα μια κρίσης αξιοπιστίας. Οι αβεβαιότητες που διαχέονται για την διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη παρέλυσαν την οικονομία μας...Η Ευρώπη πρέπει να είναι σαφής και να δηλώσει: «Η κρίση παίρνει τέλος εδώ και τώρα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, τελεία».

Να παρέμβει ο Ομπάμα

Ωστόσο για να είναι πιστευτή μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να λάβει τη στήριξη της μεγαλύτερης και δυναμικότερης οικονομίας στον κόσμο. Και εδώ ο Ομπάμα πρέπει να παρέμβει: ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να βοηθήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση αξιοποιώντας μια ευέλικτη οικονομική διπλωματία -ευελιξία για την οποία δεν διακρίθηκε η κυβέρνησή του ως τώρα...Ο Ομπάμα και οι διπλωμάτες του θα πρέπει να δηλώσουν δημόσια την πίστη τους σε μια πιό δίκαιη Ευρώπη.

Υποκριτές οι αμερικανοί

Ο Ομπάμα θα πρέπει κυρίως να θυμίσει στους Γερμανούς σε ποιό σημείο τους βοήθησαν οι ΗΠΑ - όχι μόνο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και κατά την δεκαετία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Και θα πρέπει να πείσει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα μέσα ώστε να λειτουργήσει η Ευρώπη, διαβεβαιώνοντάς την ότι ο αμερικανικός λαός θα είναι και πάλι στο πλευρό της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα προέτρεψε τους Ευρωπαίους να πάρουν δραστικά μέσα: να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές, να ενιοποιήσουν το χρέος και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν αυτές τις προτάσεις κρίνοντας ότι οι Αμερικανοί είναι υποκριτές: αφού εξήγαγαν την οικονομική τους κρίση στην Ευρώπη υπεδείκνυαν στους ευρωπαίους τον τρόπο να βγουν από αυτή, χωρίς ωστόσο να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη.

Δεν ζητάμε καμία οικονομική βοήθεια. Περισσότερο απ'όλα η χώρα μου χρειάζεται επενδύσεις...και ο Ομπάμα θα μπορούσε να αποστείλει σοβαρές αντιπροσωπείες επενδυτών ώστε να στείλει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις στην περιοχή...»
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.