ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Μητσοτάκης Κωνσταντίνος : Όταν ο Ανδρέας τον γλίτωσε από το Ειδικό Δικαστήριο

Τον Μάρτιο του 1993, 121 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη διερεύνηση της πώλησης της ΑΓΕΤ-«Ηρακλής» στους Ιταλούς.

Τον Μάρτιο του 1993, 121 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη διερεύνηση της πώλησης της ΑΓΕΤ-«Ηρακλής» στους Ιταλούς. 

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή. Το πόρισμα κατετέθη την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Ολομέλειας, στις 15 Ιουνίου, και θα γινόταν επισήμως γνωστό στο Σώμα με την επανέναρξη των εργασιών της τον Οκτώβριο. Μεσολάβησε η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι εκλογές και η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Το πόρισμα δεν δημοσιεύτηκε ούτε στα πρακτικά!

Τον Μάιο του 1993 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Μαυρίκη σε βάρος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τηλεφωνικές υποκλοπές. Η σύστασή της βασίστηκε στην κατάθεση πρότασης 121 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Μαΐου και στη ρελάνς 102 βουλευτών της Ν.Δ., μια εβδομάδα αργότερα. Η τελευταία αυτή υπόθεση είχε όμως συνέχεια, όταν το ΠΑΣΟΚ ξανάγινε κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του κατέθεσαν πρόταση κατηγορίας κατά του τέως πια πρωθυπουργού, αλλά και της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω της ιδιότητας της ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Και οι δύο παραπέμφθηκαν στις 28 Ιανουαρίου 1994 σε προανακριτική επιτροπή.

Τέσσερις μήνες αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε και δεύτερη κατηγορία.

Μαζί με τους πρώην υπουργούς του Ιωάννη Παλαιοκρασσά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο κατηγορήθηκαν, πάλι από το ΠΑΣΟΚ, για την πώληση της ΑΓΕΤ-«Ηρακλής» στους Ιταλούς. Στην ψηφοφορία της 20ής Μαΐου παραπέμφθηκαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ακολούθησαν οι παραπομπές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Στις 16 Ιουνίου 1994, η Βουλή παρέπεμψε ως «υποκλοπέα» μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς τους πιθανούς συνενόχους του για πέντε αδικήματα με 164 υπέρ, 6 κατά και 5 «παρών», αλλά με απόντες τους βουλευτές της Ν.Δ.

Τον Σεπτέμβριο συζητήθηκε και η παραπομπή για την ΑΓΕΤ. Κατηγορούμενος, εκτός των άλλων, και για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση ο τέως πρωθυπουργός παραπέμφθηκε μαζί με τους Ιωάννη Παλαιοκρασσά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Τον Ιανουάριο του 1995, ο Α. Παπανδρέου ζήτησε από τη Βουλή την αναστολή των ποινικών διώξεων και για τις δύο υποθέσεις, για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε ωστόσο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μη δοθεί η εντύπωση του συμψηφισμού.

Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας οδήγησαν στην αναστολή.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: