ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Δημοκρατική Συμπαράταξη : Με ηχηρές παρουσίες ξεκινά σήμερα το Συνέδριο

Εκρηκτικά δίδυμα, ηχηρές παρεμβάσεις, απουσίες με νόημα, αλλά και υψηλές παρουσίες θα περιλαμβάνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.
Κάτω από την ίδια στέγη παλιοί και νέοι σύντροφοι | 

Εκρηκτικά δίδυμα, ηχηρές παρεμβάσεις, απουσίες με νόημα, αλλά και υψηλές παρουσίες θα περιλαμβάνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η έγκριση μιας πολιτικής διακήρυξης και προγραμματικού πλαισίου, αλλά και ο προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για τον νέο φορέα που θα προκύψει έπειτα από νέο συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο ή στα τέλη του έτους

Αυτές τις τρεις ημέρες θα βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη παλιοί και νέοι σύντροφοι, πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, επικεφαλής πολιτικών κινήσεων κλπ.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα επιδιώξει να εμφανίσει εαυτόν ως εγγυήτρια της προσπάθειας δημιουργίας του νέου φορέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παρουσιάσει και το έμβλημα του νέου σχηματισμού.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των «συνιστωσών» που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου (πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών) του Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) αλλά και των εκπροσώπων κινήσεων πολιτών.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει άνοιγμα προς τα εμπρός αποφεύγοντας να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν στο κόμμα την «κολασμένη» περίοδο (2009-2011) κατά την οποία ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το ύφος της ομιλίας του θα καθορίσει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απάντηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τελευταίος αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο το πρωί και κατά τις ίδιες πηγές δεν πρόκειται να «ξύσει» παλιές πληγές αν δεν προκληθεί. Ο κ. Βενιζέλος άλλωστε έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας τελεσίγραφα του τύπου «εγώ ή αυτός» που είχε αποστείλει στο παρελθόν στον Γιώργο Παπανδρέου πριν εκείνος επιστρέψει στα «πατρώα» πολιτικά εδάφη.

Με μεγάλο ενδιαφέρον (για διαφορετικούς όμως λόγους) αναμένονται οι ομιλίες των Κώστα Σημίτη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο κ. Σημίτης έχει «συνταξιοδοτηθεί» από την ενεργό πολιτική δράση. Οι παρεμβάσεις του όμως προκαλούν πάντα συζητήσεις. Έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη την διενέργεια εκλογών «εδώ και τώρα» και έχει ταχθεί υπέρ μιας ενιαίας κεντροαριστεράς ακόμα και υπό νέο αρχηγό.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το δικό της ξεχωριστό στίγμα αφού ο αρχηγός της ΝΔ κόβει πρώτος το νήμα σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης φλερτάροντας με την αυτοδυναμία χωρίς να είναι βέβαιη και για αυτό είναι ζωτικό να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον νέο χώρο .

Όσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ήταν από τους πρώτους που μπήκε βαθιά στη συζήτηση για το νέο φορέα χωρίς όμως αυτή να τελεσφορήσει.

Αντιθέτως στο συνέδριο δεν θα παραστούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης της Ώρας Αποφάσεων. Κατά πληροφορίες η απόφαση τους ήταν μονόδρομος καθώς έλαβαν προσκλήσεις ως πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι ως ιδρυτές της πολιτικής τους κίνησης. Αντίθετα ανοικτό το ενδεχόμενο παρουσίας του στο συνέδριο αφήνει κατά τις ίδιες πληροφορίες ο τρίτος της κίνησης Γιάννης Ραγκούσης. Κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τι θα προκαλέσει η ενέργεια του αυτή αν και άνθρωποι που έχουν γνώση προεξοφλούν ότι η παρουσία του στο ΣΕΦ θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κοινή τους συμπόρευση.

Την πόρτα του ΣΕΦ δεν θα περάσει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα ανοίγματα του τελευταίου διαστήματος προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η «πόρτα» από την Φώφη Γεννηματά στις προσκλήσεις του αλλά και ο φόβος γενικότερης αποδοκιμασίας από τους παριστάμενους οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε φρονιμότερες σκέψεις. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία του επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρο Λυκούδη στον οποίο απέστειλε πρόσκληση η κυρία Γεννηματά. Ο κ. Λυκούδης επιμένει σταθερά εδώ και καιρό στην ανάγκη συγκρότησης ενός νέο κεντροαριστερού πόλου μεταξύ των δύο μονομάχων, με σταθερές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή

Την ίδια ημέρα θα πάρουν το λόγο και δύο από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Οι Νίκος Χριστοδουλάκης και Τάσος Γιαννίτσης.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργούν παράλληλα διάφορα θεματικά workhop στα οποία θα μετέχουν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α.

#Δημοκρατική Συμπαράταξη
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: