ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Το νησί με τους 700 τυφλούς

Στην αρχή πίστεψαν ότι ο μεγάλος αριθμός τυφλών που ανακαλύφθηκε τυχαίως σ΄ ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου οφειλόταν σε κάποια επιδημία που είχε κτυπήσει το νησί, προ ετών.

Στην αρχή πίστεψαν ότι ο μεγάλος αριθμός τυφλών που ανακαλύφθηκε τυχαίως σ΄ ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου οφειλόταν σε κάποια επιδημία που είχε κτυπήσει το νησί, προ ετών.

Άλλωστε, οι περισσότεροι τυφλοί είχαν έγγραφα, πιστοποιητικά και λάμβαναν επί σειρά ετών προνοιακά επιδόματα από βρεφική ηλικία. Στα πιστοποιητικά έγραφαν ότι είναι τυφλοί εκ γενετής. Δεν είδαν ποτέ το φως τους.

Έλα όμως που το μεγάλο ποσοστό τύφλωσης που εμφάνιζε το νησί αυτό κίνησε την προσοχή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, του υπουργείου Υγείας, αλλά και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δύο υπουργεία έψαχναν να ανακαλύψουν γιατί στο νησί αυτό τόσοι πολλοί τυφλοί, πλην όμως δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την αιτία του κακού. Έως ότου έλεγξαν τα πιστοποιητικά των τυφλών και εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Δεκάδες απ΄αυτούς έχασαν το φως τους με γνωμάτευση μίας υγειονομικής επιτροπής που είχαν ορίσει οι πολιτικές αρχές της χώρας και, κατά σύμπτωση, πάντοτε σε προεκλογική περίοδο!

Τον έλεγχο ανέλαβε το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δεν χρειάσθηκε και πολλή ώρα για να εντοπίσει τους… μαϊμού τυφλούς. Τα στοιχεία που ανακάλυψε ήταν συντριπτικά:

Από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί: «Το 2% του πληθυσμού εμφανιζόταν ότι είναι τυφλό», βεβαίωσε ο υφυπουργός σε συνομιλία του που είχε με «Το Βήμα».

Από σήμερα άρχισαν οι έλεγχοι και οι επανακρίσεις όσων δηλώνουν τυφλοί. Από τα έως τώρα στοιχεία βγαίνουν, λένε, θεαματικά αποτελέσματα και αναμένεται να πέσει βαρύς ο πέλεκυς σ΄ όσους έχουν παρανομήσει.

Άλλωστε όπως βεβαιώνει ο υφυπουργός ο έλεγχος στα προνοιακά επιδόματα (που κοστίζουν στον φορολογούμενο περί τα 6,4 δισ. ευρώ ετησίως) θα γίνει λεπτομερειακώς: « Όσοι δεν τα δικαιούνται ή τα απέκτησαν με ψευδή παραστατικά θα τα χάσουν και θα πληρώσουν και πρόστιμο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να τα εισπράξουν αυτοί που πρέπει», λέει ο κ. Μπόλαρης.

Επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν αύριο από τον υφυπουργό.

tovima.gr

Μπόλαρης Μάρκος : «Δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος»

03/08/2011 | Όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων θα τιμωρηθούν ακόμη και εάν είναι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης.

Τις δηλώσεις έκανε με αφορμή την υπόθεση στη Ζάκυνθο, όπου από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί και λάμβαναν το σχετικό επίδομα αναπηρίας, που ανέρχεται σε 725 ευρώ τη διμηνία.

Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους νομούς και πως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας διενεργεί ελέγχους σε 13 νομούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».

Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανάφερε ότι τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων, σημειώνοντας πως «θα μπούμε σε μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων που δίνονται από το ελληνικό κράτος, με μια πλατφόρμα όπου θα υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος ταυτόχρονα, χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13/12/2019 | Ιστορικό

Τα επιδόματα παραχωρούνταν αφειδώς επί χρόνια, κάνοντας το νησί να μοιάζει με αποικία που έπασχε από μια σπάνια παθογένεια. Τα περισσότερα, δε, από αυτά εκδίδονταν βάσει της γνωμάτευσης ενός και μοναδικού οφθαλμιάτρου, του Νικόλαου Βάρτζελη, τότε Διευθυντή Οφθαλμολογίας του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Μετά από καταγγελία του τότε δημάρχου Ζακύνθου, Στέλιου Μποζίκη, η υπόθεση έφτασε στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος, υπήρχαν επιδοματούχοι, πολλοί από τους οποίους – απ’όσο γνώριζε εκείνος και οι υπηρεσίες του δήμου - δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τα επίδομα.

Η σχετική εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2014 και η Εισαγγελία Ζακύνθου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τόσο του Ν.Βάρτζελη όσο και του πρώην νομάρχη Ζακύνθου, Διονύση Γάσπαρου, καθώς τα επιδόματα εγκρίνονταν μέσω της υπηρεσίας Πρόνοιας της νομαρχίας. Και οι δύο κατηγορούνται για απάτη από κοινού, κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ποσού άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Ζακύνθου κατηγορείται επιπλέον και για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων κατ΄επάγγελμα. Και στους δύο έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Ο πρώην νομάρχης Ζακύνθου, Δ.Γάσπαρος, παρά την εμπλοκή του στην υπόθεση, παραλίγο να εκλεγεί και βουλευτής το 2012, με τη Νέα Δημοκρατία. Για την ακρίβεια, εξελέγη στις 6 Μαϊου αλλά έχασε την έδρα στις επαναληπτικές εκλογές της 12 Ιουνίου, από τον Σταύρο Κοντονή του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας ήδη μέχρι τότε συμπληρώσει τρεις θητείες ως νομάρχης, και διαθέτοντας πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση ως γιατρός κι αυτός (πολιτευόμενος με την Πολιτική Άνοιξη το 1993, ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ το διάστημα 1999-2010, στέλεχος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου κ.α.), αντέκρουσε την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ως μια προσπάθεια των πολιτικών του αντιπάλων να τον θέσουν εκτός μάχης. Σε πολιτική αντιπαράθεση του τότε δημάρχου Στ.Μποζίκη με τον Δ.Γάσπαρο είχε αποδώσει γενικά τις αποκαλύψεις για τα επιδόματα τυφλότητας...

Η απόφαση του δικαστηρίου

Ποινές κάθειρξης 9 ετών για τον καθένα επεφύλασσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας για τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση των νόθων επιδομάτων τυφλότητας στη Ζάκυνθο.

Η υπόθεση ήταν από αυτές που είχαν προβληθεί ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους για ψευδή βεβαίωση και απάτη σε βάρος του δημοσίου στην κακουργηματική τους μορφή έναν αιρετό της Ζακύνθου που υπέγραφε την έκκριση των επιδομάτων, καθώς και έναν οφθαλμίατρο δημοσίου νοσοκομείου που εξέδιδε τις βεβαιώσεις τυφλότητας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και για τους δυο και μείωσε σημαντικά την συνολική ποινή.

Και οι δυο αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης την οποία και άσκησαν με τον μόνο περιοριστικό όρο να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι 51 εκ των 341 επιδομάτων που αναφέρονται ως "μαϊμού" στο κατηγορητήριο, είχαν δοθεί κανονικά με βάση τα πορίσματα των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών.

Ο Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δυο κατηγορουμένων τονίζοντας ότι γιατρός και αιρετός, είχαν συστήσει "βιομηχανία έκδοσης επιδομάτων πιθανόν για πολιτικούς λόγους. Κάθε πολιτικός έχει ανάγκη και την τελευταία ψήφο. Ο ένας βεβαίωνε και ο άλλος αποφάσιζε για την απονομή τους . Και η δράση αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη συναπόφαση τους έστω και σιωπηλή."
.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

5 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. 17/09/2012 | «Μαϊμού» οι 8 στους 10 τυφλούς στην Ζάκυνθο

    «Πάρτι» εξακολουθούν να κάνουν οι «μαϊμού» τυφλοί στην Ζάκυνθο καθώς όπως αποκάλυψε στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «το αποτέλεσμα των επανελέγχων έδειξε πως περισσότεροι από 8 στους 10 που λάμβαναν το επίδομα τυφλότητας δεν ήταν τυφλοί».

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός αλλά σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΙΚΑ, ο επανέλεγχος έγινε 11 έως 13 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα της επανάκρισης των 221 περιπτώσεων επιδοματούχων τυφλότητας που προσήλθαν έχουν ως εξής:

    Σύνολο κληθέντων προς επανέλεγχο: 388
    Δεν προσήλθαν: 146
    Εξετάστηκαν: 221
    Αναβλήθηκαν: 21
    Τυφλοί εφ' όρου ζωής: 34
    Τυφλοί για ένα έτος: 5
    Όχι τυφλοί: 182
    Ποσοστό τυφλών: 17,65%
    Ποσοστό μη τυφλών: 82,35%

    Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος τα παραπάνω στοιχεία θα πάνε στον εισαγγελέα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20/03/2012 | Νομάρχης έπαιρνε εκλογές δίνοντας επιδόματα-μαϊμού

    Τι ακριβώς είπε ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Μποζίκης στην καταγγελία του για τα επιδόματα-μαϊμού που έδινε ο νομάρχης για να πάρει τις εκλογές;

    Σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του mega ο δήμαρχος της Ζακύνθου κ.Στ.Μποζίκης κατήγγειλε πως ο γιατρός που έβγαλε 700 Ζακύνθιους τυφλούς και είναι ακόμα στη θέση του. Προ ημερών, όταν τελείωσε η απογραφή των προνοιακών επιδομάτων, βρέθηκαν 700 τυφλοί στη Ζάκυνθο χωρίς όμως να είναι αλλά τα τελευταία 10 χρόνια παίρνουν το επίδομα.

    Ο κ.Μποζίκης κατήγγειλε πως μερικοί από αυτούς ήταν κατά την ρίψη γιαουρτιών εις βάρος του. Συμπλήρωσε πως όλοι ξέρανε για τα παράνομα επιδόματα αλλά και το γιατρό που συναινούσε και μάλιστα είπε πως ο Νομάρχης έπαιρνε τις εκλογές μοιράζοντας επιδόματα τυφλών και αυτή τη στιγμή είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

    Ο υφυπουργός υγείας κ.Μ.Μπόλαρης επισήμανε πως γίνονται έλεγχοι αυτή τη στιγμή και ο γιατρός θα διωχθεί. Ο δήμαρχος Ζακύνθου κατήγγειλε πως υπήρξαν δυο περιπτώσεις “μαϊμού” τυφλών που δεν είχαν καθόλου γνωμάτευση αλλά έπαιρναν το επίδομα και μάλιστα ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου του ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 08/10/2014 | Ζάκυνθος: Και οι τυφλοί… είδαν! Ποινικές διώξεις για επιδόματα σε τυφλούς «μαϊμού»

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην νομάρχη Ζακύνθου, Διονύση Γάσπαρου και του οφθαλμίατρου που χορηγούσε βεβαιώσεις για τα επιδόματα τυφλότητας, προχώρησε η Εισαγγελία Ζακύνθου μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης για το θέμα αυτό.

    Συγκεκριμένα, ο Διον. Γάσπαρος κατηγορείται για απάτη από κοινού, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ποσού άνω των 120 χιλ. ευρώ, ενώ ο οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Ζακύνθου κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα και επί πλέον για τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων κατ΄επάγγελμα.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη η υπόθεση περνά στην κύρια ανάκριση και οφείλουν οι διωκόμενοι να αποδείξουν πως δεν ευσταθεί το κατηγορητήριο, ειδάλλως θα παραπεμφθούν σε δίκες με τις παραπάνω ή με τροποποιημένες κατηγορίες.

    Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των δύο παραπάνω προσώπων, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Ζακύνθου απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα τόσο στον Διον. Γάσπαρο όσο και στον οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου, ο οποίος εδώ και ενάμισι χρόνο έχει συνταξιοδοτηθεί.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της άσκησης δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά δεκάδων επιδοματούχων τυφλότητας που αποφάσισε η Εισαγγελία Ζακύνθου, επειδή όπως προέκυψε από τα στοιχεία, εισέπρατταν τα επιδόματα δίχως να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11/09/2012 | Οι τυφλοί... «ραλίστες» της Ζακύνθου

    Οι «τυφλοί» της Ζακύνθου οδηγούσαν ΙΧ σαν ραλίστες και είχαν πιστοποιητικά άριστης όρασης. Ακόμη πολλοί από αυτούς εμφανίζουν ξαφνικά προβλήματα «κινητικότητας» και μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας ενώ δηλώνουν κάτοικοι απρόσιτων περιοχών προκειμένου να μην ανακαλυφθούν από την αστυνομική έρευνα.

    Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις κλιμακίου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ που έχει αναλάβει να διερευνήσει, τις τελευταίες εβδομάδες, την υπόθεση των 700 περίπου ύποπτων επιδομάτων τυφλότητας που δίνονταν σε πολίτες της Ζακύνθου.

    Όπως προέκυψε και από έρευνα του υπουργείου Υγείας το 1,8% του πληθυσμού του νησιού, το οποίο μετρά 40.000 κατοίκους, πήρε επίδομα τυφλού εννέα φορές περισσότερο από ό,τι εκτιμάται για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη από την πρώτη φάση της έρευνας έχει διαπιστωθεί, με την προσκόμιση πλήρων αποδεικτικών στοιχείων ότι σχεδόν οι 50% εκ των... «αόμματων» έχουν αξιοζήλευτη όραση και η έρευνα συνεχίζεται.

    Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψαν όμως μερικές τρανταχτές περιπτώσεις τυφλών μαϊμού. Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «δικαιούχου επιδόματος τυφλότητας» είναι αυτή κατοίκου του νησιού που είχε άδεια οδήγησης στην Βοιωτία και όπου στον σχετικό φάκελό του, στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, υπήρχε πιστοποιητικό οφθαλμιάτρου που του έβρισκε άριστη όραση και στα δύο μάτια!

    Επιπλέον, όταν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιχείρησαν να συναντήσουν τους δικαιούχους, αντί αυτών εμφανίζονταν συγγενείς τους οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο «τυφλός», εκτός των άλλων, «έχει παρουσιάσει ξαφνιή κατάπτωση της υγείας του, δεν μπορεί να μετακινηθεί και ούτε είναι σε θέση να μιλήσει ή να εξετασθεί». Μάλιστα παρουσιάζεται το επίσης στατιστικό παράδοξο οι «τυφλοί» να μένουν σε «δυσπρόσιτες» κατοικίες στα ορεινά του νησιού, όπου το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι το... δυσθεώρητο 756 μέτρα (το βουνό Βραχίονας). Οπως λένε ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεκάδες σκαρφίζονται διαφόρους τρόπους και ορθώνουν διάφορα εμπόδια ώστε να μην υπάρξει η ειδική εξέταση των «τυφλών» από οφθαλμιάτρους που μπορεί να καταδείξουν αμέσως το ψέμα και την απάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 09/01/2015 | Ζάκυνθος: Ξεκίνησαν οι δίκες για τα «μαϊμού» επιδόματα τυφλότητας

    Ξεκίνησαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου οι δίκες για τη χορήγηση των παράνομων επιδομάτων τυφλότητας. Δεκάδες Ζακυνθινοί θα βρεθούν στο εδώλιο με την κατηγορία της απάτης κατ' εξακολούθηση.

    Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΙΚΑ κάλεσε για επανέλεγχο 388 άτομα. Από αυτά 146 δεν προσήλθαν, ενώ από τα 221 άτομα που προσήλθαν και κρίθηκε σκόπιμο να εξετασθούν, τυφλά ήταν μόλις 17,65%.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, από τα 221 άτομα που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρου ζωής, πέντε ήταν τυφλοί για ένας έτος, ενώ οι 182 δεν ήταν τυφλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.