ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Ο Παπανδρέου, ο Βρούτος και ο Χάμπερμας

Ο κύβος ερρίφθη. Όχι στο δημοψήφισμα, παραίτηση του πρωθυπουργού, ορκωμοσία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Με αυτή την αφορμή μερικές σκέψεις του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας για τη δημοκρατία.
11/11/2011, Σπύρος Μοσκόβου | 

Ο κύβος ερρίφθη. Όχι στο δημοψήφισμα, παραίτηση του πρωθυπουργού, ορκωμοσία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Με αυτή την αφορμή μερικές σκέψεις του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας για τη δημοκρατία.

Στην Ευρώπη δεν θεώρησαν όλοι την περασμένη εβδομάδα την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση και το ευρώ απονενοημένο διάβημα.

Ούτε όλοι θεώρησαν τον εμπνευστή της ιδέας επικίνδυνο τυχοδιώκτη. Για παράδειγμα ο εκ των εκδοτών της συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung Frank Schirrmacher με αναλυτικό άρθρο του υποστήριξε το αντίθετο, ότι οι υστερικές αντιδράσεις οικονομικών παραγόντων και πολιτικών στο ενδεχόμενο να ερωτηθεί ένας ευρωπαϊκός λαός για το μέλλον του πιστοποιούν τον εκφυλισμό των αξιών και των πεποιθήσεων που φαινόταν κάποτε να ενσαρκώνει η ιδέα της Ευρώπης.

Ένα απόσπασμα: «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτό που ζει η Ευρώπη σήμερα δεν είναι ένα απλό επεισόδιο, αλλά ο αγώνας ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική για την εξουσία. Η πολιτική έχει χάσει ήδη πολύ έδαφος, πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς αν δει πως διασκορπίστηκαν στον άνεμο σαν στάχτες όλες οι πολιτικές έννοιες που είχαν συνδεθεί με την ενωμένη Ευρώπη. Και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται. Η απόλυτη απουσία κατανόησης για την πρωτοβουλία Παπανδρέου είναι απουσία κατανόησης για το τι σημαίνει δημοκρατική κοινή γνώμη.» Αυτά από τον Schirrmacher την περασμένη Τετάρτη.

Δημοκρατία και αγορές

Λίγο μετά ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός απέσυρε την πρότασή του για να ηρεμήσουν τα δαιμόνια. Και τότε επανήλθε για το ίδιο θέμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο φιλόσοφος Jürgen Habermas με τον τίτλο «Σώστε την αξιοπρέπεια της δημοκρατίας».

Να πως κατέγραψε από τη δική του σκοπιά την ελληνική υπαναχώρηση μετά τις Κάννες: «Ο Παπανδρέου εγκατέλειψε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος μόλις ο επί των Οικονομικών υπουργός του μετετράπη πριν προλάβει να έρθει η χαραυγή σε Βρούτο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι "μπροστά στην επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης" η τιμή του ευρώ παρουσίασε σαφώς αυξητική τάση και οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ανέβει. Ήταν ακριβώς αυτή η περιπέτεια, η μεταστροφή Παπανδρέου που αποκάλυψε το κυνικό περιεχόμενο αυτού του ελληνικού δράματος: λιγότερη δημοκρατία είναι καλύτερο για τις αγορές.»

Στο φως της αρένας

Και ο Habermas καταλήγει με ένα ρέκβιεμ για τον τραγικό ήρωα της περιπέτειας: «Σήμερα η κεντρική διένεξη της δημοκρατίας μεταξύ ιδιωτικού πλούτου και δημόσιας πενίας έχει μεταφερθεί στις απρόσιτες μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των εκπροσώπων των τραπεζών. Η προσφορά του Παπανδρέου έγκειται στο ότι για μια και μόνο τρομακτική στιγμή επανέφερε αυτή τη διένεξη στο φως της αρένας, εκεί όπου οι παθητικά θιγόμενοι μπορούν να μετατραπούν σε ενεργητικά ενεχόμενους. Ειδικά μάλιστα όταν έχει να επιλέξει κανείς, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, η απόφαση δεν επιτρέπεται να ληφθεί ερήμην του λαού. Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα δημοκρατίας, εδώ διακυβεύεται και η αξιοπρέπεια.»

dw.com
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

1 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Habermas calls for more democracy, defends referendum decision

    German intellectual heavyweight Jurgen Habermas has slammed European elites for taking power away from the people, emphasizing the "need to save the dignity of democracy."

    Writing in Frankfurter Allgemeine Zeitung, a German daily newspaper, Habermas criticized German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy for taking a "post-democratic path" while calling for a new institutional model that will put people on the Continent back in the frame.

    "The concentration of a power in the hands of an inner circle of government leaders who impose their agreements on national parliaments is not the way forward," Habermas wrote, adding that what the European Union really needs is a new institutional model that will put the people back in the frame.

    A burgeoning debt crisis across the eurozone is widely seen as taking a toll on national sovereignty, as supernational bodies like the International Monetary Fund and the European Central Bank are heavily influencing economic policy and, as a result critics say, manipulate political developments.

    Once again, Habermas defended a recent decision by Greek Prime Minister George Papandreou to put a European bailout deal to a popular referendum. Papandreou's announcement caused shocked reactions from eurozone partners and was widely seen as a catalyst for developments that led to his imminent exit.

    In his article, Habermas describes Papandreou as "the archetype of a politician who came a cropper attempting to bridge the widening rift between financial experts and citizens; [between] the systemic imperatives of unbridled financial capitalism" which politics has untethered from the real economy and the electorate's complaints about empty promises of social justice."

    Habermas said power must return to the citizens.

    "This is not only a question of democracy, but also a question of dignity," he wrote.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.