ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Μαύρη βίβλος διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού 1914-1918

Το 1919 το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραδίδει στον έλεγχο και την κρίση του πολιτισμένου Κόσμου τη "Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού".

Το 1919 το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραδίδει στον έλεγχο και την κρίση του πολιτισμένου Κόσμου τη "Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού".

Το φοβερό αυτό ιστορικό ντοκουμέντο αποτελεί συστηματική καταγραφή των διώξεων, δηλώσεων, λεηλασιών και κάθε είδους καταστροφών που εξαπέλυσε το τουρκικό κράτος κατά του ελληνικού στοιχείου, που ήταν εγκατεστημένο στην επικράτειά του, κατά τη χρονική περίοδο 1914-1918. Ο αναγνώστης δεν θα βρει στη Μαύρη Βίβλο ούτε συναισθηματικές περιγραφές, ούτε προπαγανδιστικά κείμενα. Εδώ τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους.

Πρόκειται για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποίησε η «Κεντρική Επιτροπή υπέρ των Μετατοπισθέντων Ελληνικών Πληθυσμών» υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Αίνου Ιωακείμ, με σκοπό την καταγραφή του πρώτου Μεγάλου Διωγμού σε βάρος των Χριστιανών Ορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1918. Η Επιτροπή καταρτίστηκε ειδικά για τη σύνταξη της Μαύρης Βίβλου κι αποπεράτωσε το έργο της στις 12 Απριλίου του 1919. Η συστηματική έρευνα στηρίχτηκε στα επίσημα έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε όλες τις αναφορές που είχαν σταλεί από τις επί μέρους μητροπόλεις και κοινότητες στη διάρκεια του πεντάχρονου Διωγμού.

Η Μαύρη Βίβλος πρέπει να θεωρηθεί ως μία υπεύθυνη και αντικειμενική πηγή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την εποχή του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου (αρχίζοντας μερικούς μήνες πριν) κι ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα πολεμικά μέτωπα. Οι κατάλογοι (ονόματα, στατιστικές, συγκέντρωση ομοειδών στοιχείων κλπ) που παραθέτει η Επιτροπή δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ταυτόχρονα, το δημοσιευμένο έργο αποτελεί μία μοναδική καταγραφή όλων των χριστιανορθοδόξων κοινοτήτων της Αυτοκρατορίας μερικά χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη διάλυση όλου αυτού του πλέγματος. Ένας «χάρτης» που απεικονίζει και το τελευταίο χωριουδάκι της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Η Μαύρη Βίβλος δεν είναι παρά μια υπεύθυνη καταγραφή γεγονότων. Ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο. Ένα δριμύ κατηγορώ!!!

Περιεχόμενα: Πρόλογος σσ. ε-ι. Μέρος Α΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Θράκη ομογενούς πληθυσμού» σσ. 1-96. Μέρος Β΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Δυτική και Ανατολική Μικρά Ασία ομογενούς πληθυσμού» σσ. 97-232. Μέρος Γ΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Πόντω ομογενούς πληθυσμού» σσ. 233-316. Μέρος Δ΄ «Έγγραφα πατριαρχικά [του 1914] σχετιζόμενα προς τους διωγμούς του ομογενούς πληθυσμού» σσ. 317-370. Μέρος Ε΄ «Στατιστική του εκδιωχθέντος ομογενούς πληθυσμού» σσ. 371-408 και «Γενική Στατιστική» σσ. 409-413. Πίναξ Περιεχομένων σσ. 414-416. Σύνολο σελ 426.

Συνημμένα το ψηφιοποιημένο βιβλίο χωρισμένο σε τρία αρχεία για να διαβάζεται ευκολότερα: 

Οικουμενικόν Πατριαρχείον - ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ Α'_ΘΡΑΚΗ

Οικουμενικόν Πατριαρχείον - ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ Β'_ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Οικουμενικόν Πατριαρχείον - ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ Γ'_ΠΟΝΤΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.