15/10/2011 | |
Ελλάδα και Ισραήλ θα αντιμετωπίσουν από κοινού τη κρίση με τη Τουρκία. Και αυτό ισχύει και για το στρατιωτικό σκέλος της κρίσης. Αυτό ουσιαστικά συμφωνήθηκε μεταξύ Νετανιάχου-Παπανδρέου στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους συνομιλία.
Όπως αναφέρει από το Ισραήλ το Debkafiles οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατιωτική – επιχειρησιακή συμφωνία, μόλις δύο εβδομάδες πριν. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συγκληθεί οκταμελής υπουργική ομάδα Ελλάδας-Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί τη κρίση.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε τις μέχρι σήμερα κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αναφέρθηκε σε αιφνίδια αύξηση πτήσεων κατά τις τελευταίες 48 ώρες πάνω από το Καστελόριζο.“Η Αθήνα φοβάται μια τουρκική επίθεση στο νησί, με πληθυσμό 1.000 κατοίκων”, γράφουν οι ισραηλινοί .
“Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οι Τούρκοι είναι ικανοί να κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε Ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές”, προσθέτουν.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πλήρη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και οι ισραηλινοί ζήτησαν τη χρήση Ελληνικών βάσεων, αν χρειαστεί. Κι αυτό για να “απαντήσει σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης”!
“Τόσο το Ισραήλ όσο και Η Ελλάδα φαίνεται να ξέρουν καλύτερα ότι η τουρκική απειλή είναι πραγματική”, λένε οι ισραηλινοί.
Χρυσή περίοδο διανύουν πλέον οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις καθώς Αθήνα και Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.
Η διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίο πήραν την πολιτική απόφαση να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθήθηκε από μία άνευ προηγουμένου ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών πραγματοποιήθηκαν 11 επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών και Υφυπουργών στο Ισραήλ μεταξύ αυτών και επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών, Επικρατείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και των Υφυπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η αρχική διαδικασία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. κ. Κάρολου Παπούλια στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2011, την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο. Κατά την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι Ισραηλινοί Υπουργοί Εξωτερικών, Επικράτειας, και Τουρισμού καθώς και ο Υφυπουργός Άμυνας.
Να σημειωθεί πως το 2009, 30.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, το 2010 ο αριθμός πολλαπλασιάστηκε κι έφτασε τους 260.000, ενώ το 2011 οι Ισραηλινοί τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ήταν πάνω από 400.000.
Πάλι έργο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, όπως οι συμφωνίες και οι υπογραφές που έπεσαν για αμυντική συνεργασία με το ΙΣΡΑΗΛ, καθώς και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
#Παπανδρέου Γιώργος #Βενιαμίν Νετανιάχου #Ελλάδα #Ισραήλ #Συνεργασία #Στρατιωτικό Σχέδιο #DEBKAFILES #Κυβέρνηση Παπανδρέου
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: