Η Δεξιά το 1975 : Κρατικοποιήσεις - Η Αριστερά το 2015 : Ιδιωτικοποιήσεις! |
Ήταν 1975 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει να προχωρήσει σε ευρύτατες κρατικοποιήσεις με σημαντικότερες τον Όμιλο του Στρατή Ανδρεάδη, την Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση και τα Διυλιστήρια του Σταύρου Νιάρχου.
Η εκτόξευση του Στρατή Ανδρεάδη στο επιχειρηματικό στερέωμα ήταν ανεξήγητα εντυπωσιακή με αφετηρία το 1952. Ήταν η χρονιά που τον γνώρισα στην Ανωτάτη Εμπορική. Δίδασκε Διοικητικό Δίκαιο. Κυκλοφορούσε έντονα τότε η φήμη ότι τα συγγράμματα του τα είχαν γράψει στελέχη της Αριστεράς. Αναφέρονταν και ονόματα. Η φήμη αυτή ενισχύθηκε όταν η Χούντα βρήκε στοιχεία στα Αρχεία της ΕΔΑ για χρηματοδοτήσεις από τον Ανδρεάδη. Τον έθεσε τότε σε κατ’ οίκον περιορισμό…
Το 1952 ανέλαβε τη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ήταν η αφετηρία για τι κτίσιμο της αυτοκρατορίας του. Το 1958 εξαγοράζει την Ιονική και μαζί της τη Λαϊκή, το 1958 την Τράπεζα Πειραιώς, το 1963 ιδρύει την Τράπεζα Επενδύσεων και το 1964 την Τράπεζα Αττικής…Επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Το 1963 κτίζει το Hilton, το 1965 ιδρύει τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, τη Βιομηχανία Χυμών και Κονσερβών και το 1969 τα Ναυπηγεία Ελευσίνος. Στον Όμιλο ανήκαν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες Ιονική και Φοίνιξ. Και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος Πειραιάς-Κηφισιά!
Η ίδρυση των Ναυπηγείων το 1969 σηματοδοτεί και τη διασύνδεση του με τη Χούντα. Δύο φορές την εβδομάδα έπαιζε τάβλι με τον Παπαδόπουλο, ενώ η σύντροφος του Ντορέτ είχε αναλάβει να εντάξει την Δέσποινα στην «καλή κοινωνία»…Διαφήμιζε στο εσωτερικό και το εξωτερικό τους «καλούς συνταγματάρχες» που απήλλαξαν την Ελλάδα από τους «διεφθαρμένους πολιτικούς»!
Η τελευταία επιχειρηματική πράξη ήταν η αγορά χιλιάδων στρεμμάτων με ελιές και φιστικιές στην Πάχη Μεγάρων με προοπτική να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας…
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα των καταθετών των Τραπεζών που έλεγχε ο Ανδρεάδης κατά παράβαση των κανόνων της Νομισματικής Επιτροπής. Από τις Τράπεζες άρχισε και το ξήλωμα της αυτοκρατορίας του. Οι διοικήσεις κηρύχθηκαν έκπτωτες και διορίστηκαν επίτροποι από την Τράπεζα της Ελλάδος… Ακολούθησε η κρατικοποίηση όλων των επιχειρήσεων του Ομίλου.
Πρωταγωνιστής στις κρατικοποιήσεις, με τη βούληση και του Καραμανλή, ήταν ο τότε υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «σοσιαλμανής».
Με αφορμή και τη χρεοκοπία της Ολυμπιακής το 2009 δεν είναι πολλοί και από τους πολιτικούς εκείνης της εποχής που να επικροτούν εκείνες τις κρατικοποιήσεις, όπως και την κρατικοποίηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981 δεκάδων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων…
Το 2013 στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο σημερινός πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κυρίως την πολιτική των κρατικοποιήσεων…
«Ο Καραμανλής-τόνισε-είχε συλλάβει ότι κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση».
Δύο χρόνια μετά «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση» άρχισε από το Δημόσιο με ιδιωτικοποιήσεις και την κομματική άλωση του κράτους! Η Δεξιά με κρατικοποιήσεις και η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιωτικοποιήσεις!
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.