25/11/2008 | |
Tο χρυσάφι, οι πίνακες και τα ασημικά που πούλησε ο οίκος Christie’s ξύπνησαν μνήμες για το θέμα της περιουσίας του έκπτωτου μονάρχη. Πόσα λεφτά έχει ο Τέως; Πόσα πήρε από το ελληνικό Δημόσιο;
Κανείς δεν έχει ξεχάσει την εικόνα του δικηγόρου κ. Πέτρου Μαχά, από το γραφείο του κ. Αλέξ. Λυκουρέζου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2003 εμφανίστηκε στη ΔΟΥ Αχαρνών για να εισπράξει τρία τραπεζικά εντάλματα ύψους 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα του Τέως και των δύο αδελφών του, Ειρήνης και Αικατερίνης.
Οι διεκδικήσεις, τα δικαστήρια, τα πήγαινε – έλα του Τέως, οι ληστείες στο Τατόι, το Ίδρυμα Άννα-Μαρία και η λαμπερή ζωή στο Λονδίνο θα μπορούσαν να είναι ένα γαλαζοαίματο ρομάντζο.
Τα πρώτα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας τα εισέπραξε ο Τέως γύρω στα 1970, όταν πούλησε στο Τατόι μια μεγάλη αγροτική έκταση «εκείθεν της σιδηροδρομικής γραμμής» έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκταση πουλήθηκε στην κατασκευαστική ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, που έκτοτε φαλίρισε, με τη μεσολάβηση γνωστού δικηγόρου των Αθηνών. Ως την 1η Ιουνίου 1973 (υπήρχε ακόμη αντιβασιλεύς) καταβαλλόταν στον Τέως ανελλιπώς από τη χούντα η βασιλική χορηγία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εγκατέλειψε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1967.
Οι φίλοι του τέως βασιλιά ισχυρίζονται ότι τον πρώτο καιρό της εξορίας του στην Ιταλία ο έκπτωτος μονάρχης αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Κάποια ακίνητη και κινητή περιουσία που κληρονόμησε η Άννα-Μαρία, μετά τον θάνατο των γονέων της, του βασιλικού οίκου της Δανίας, ήρθε ωστόσο να προστεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό. Ο συγγραφέας κ. Κ. Σταματόπουλος, που έγραψε το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου» (εκδόσεις Καπόν), αναφέρει ότι το έκπτωτο βασιλικό ζευγάρι εισέπραξε πολλά χρήματα από ακίνητα της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης, που πουλήθηκαν στη Γερμανία. Το 1973 η χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας αλλά οι ενδιαφερόμενοι είχαν αρνηθεί τότε να τα πάρουν.
Τον Φεβρουάριο του 1991, λίγες ημέρες πριν από τη μεταφορά της… οικοσκευής του Κωνσταντίνου από το Τατόι στο Χάμστεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο διαχειριστής της βασιλικής περιουσίας, απόστρατος ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς και δήλωσε ότι ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο Τατόι, εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες. Την ίδια ημέρα ο ναύαρχος εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε ότι εκτός από τους πίνακες εκλάπησαν και κάποια κοσμήματα.
Στη μακρά λίστα που συνετάχθη κατά τη δήλωση περιλαμβάνονται χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας «πεποικιλμένον με μαργαριτάρια και μονόπετρα», χρυσές εικόνες σε χρυσοποίκιλτα πλαίσια, βαρύτιμοι σταυροί με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, δαχτυλίδια με διαμάντια, κολιέ με μαργαριτάρια, νομίσματα του Φιλίππου, αλεξανδρινά, κωνσταντινάτα κ.λπ. Η διάρρηξη κρατήθηκε μυστική επί 10 χρόνια. Άγνωστο παραμένει γιατί η Αστυνομία δεν έδωσε τότε στη δημοσιότητα τη λίστα των κλοπιμαίων, που αποτελεί πάγια τακτική για την ανεύρεση του χαμένου θησαυρού, ο οποίος θα μπορούσε να βγει στο σφυρί σε κάποιον διεθνή οίκο δημοπρασιών.
Μια καταπληκτική σύμπτωση: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτός από τις διεκδικήσεις για την ακίνητη περιουσία, ο Τέως ζήτησε πρόσθετη αποζημίωση τριών εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 2 δισ. δρχ.) γι’ αυτά τα αντικείμενα που χάθηκαν από το Τατόι. Στο υπόμνημά του ο Τέως παραθέτει μάλιστα την εκτίμηση του οίκου Christie’s για να δικαιολογήσει το ποσό! Βέβαια παραλείπει να αναφέρει το γεγονός ότι το 1991 μετέφερε με κοντέινερ όλη την κινητή περιουσία που ήθελε να πάρει από το Τατόι. Το ακόμη καταπληκτικότερο είναι ότι ο Κωνσταντίνος, στο ίδιο υπόμνημα, κάνει… παραχώρηση στην Ελλάδα λέγοντας ότι στο αίτημά του «δεν περιλαμβάνονται τα 826 αντικείμενα που δάνεισε η βασιλική οικογένεια το 1977 για χρήση από την Προεδρία της Δημοκρατίας…»!
Τα κοντέινερ με τα οποία μεταφέρθηκαν τα κινητά αντικείμενα από το Τατόι προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Επιπλέον ο νόμος 2086/92 [*] του κ. Ι. Παλαιοκρασσά άφησε στην κυριότητα του Τέως 4.000 στρέμματα του Τατοΐου, μεταβίβασε τα υπόλοιπα σε ίδρυμα και περάτωσε εκκρεμείς φορολογικές διαφορές.
Πού πήγαν τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ
Το 1994 ο Τέως ξεκινάει τη διεκδίκηση της λεγομένης βασιλικής περιουσίας που είχε απαλλοτριωθεί το 1974. Ο έκπτωτος μονάρχης φέρνει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και διεκδικεί τα παλάτια Τατοΐου και Μον Ρεπό και τις εκτάσεις στο Μονοδένδρι Λάρισας. Η αφρόκρεμα των ελλήνων νομικών παρελαύνει από το δικαστήριο του Στρασβούργου – Δ. Τσάτσος, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαδημητρίου, Ν. Αλιβιζάτος, Χ. Παμπούκης. Ο Τέως διεκδικεί 161,1 δισεκατομμύρια δραχμές για να πάρει τελικά 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.
Η πλευρά του Τέως υπενθυμίζει πάντα ότι ο Κωνσταντίνος «πήρε τα χρήματα της αποζημίωσης για να τα επιστρέψει στην Ελλάδα». Το 2003, με την απόδοση της αποζημίωσης, δημιουργήθηκε το Ιδρυμα Αννα-Μαρία, το οποίο λειτουργεί ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με πρόεδρο την έκπτωτη βασίλισσα. Οι δραστηριότητες του ιδρύματος δεν έχουν γίνει ως σήμερα γνωστές. Η έδρα του βρίσκεται επί της οδού Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι, εκεί όπου ο Τέως είχε το προσωπικό του γραφείο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου (δες την ιστοσελίδα www.greekroyalfamily.gr) είναι τα παιδιά του Τέως και ξένοι πρίγκιπες. Η κυρία Αλίκη Στρογγυλού, που δραστηριοποιείται στο Ιδρυμα Αννα-Μαρία, υπερασπίζεται μιλώντας στο «Βήμα» το έργο του: «Παρέχουμε βοήθεια σε ομάδες ανθρώπων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, Πρόσφατα προσφέραμε 10 πυροσβεστικά οχήματα. Προχωρούμε διακριτικά αλλά αποτελεσματικά».
[*] Με το νόμο 2215/11-05-1994 καταργήθηκε ο Ν. 2086/92 και ολόκληρο το δάσος Τατοΐου περιέρχεται στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου με διάφορες ρυθμίσεις ως την τύχη των διαφόρων ακινήτων του όλου κτήματος (κτιριακές εγκαταστάσεις, αγροτικές εκτάσεις κτλ)...
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.