30/09/2010 | Οι πρώτες φήµες για σειρά απολύσεων άρχισαν να κυκλοφορούν από τα τέλη Ιουλίου. |
«Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Η Τυποεκδοτική είναι επιχείρηση που δρα µέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και εποµένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Είµαστε στόχος µιας επίθεσης που µας παρουσιάζει ως µια κερδοφόρα επιχείρηση. Εµείς έχουµε µεγάλη συρρίκνωση των εργασιών µας. Εµείς παλεύουµε κατά του καπιταλισµού. Θα κλείσουν και µεγάλες επιχειρήσεις».
Η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν µάσησε τα λόγια της. Οι πρώτες φήµες για σειρά απολύσεων στην Τυποεκδοτική Α.Ε. άρχισαν να κυκλοφορούν στα τέλη Ιουλίου. Τα δηµοσιεύµατα για 20 προγραµµατισµένες απολύσεις στην εταιρεία ανά µήνα, αρχής γενοµένης τον Ιούλιο και µέχρι τον Οκτώβριο, αντιµετωπίστηκαν από τον Περισσό ως «µια προσπάθεια κύκλων που έχουν µόνιµο στόχο τους της εταιρεία».
Σύµφωνα µε πληροφορίες, ανάµεσα στους απολυθέντες είναι εργαζόµενοι που αρνήθηκαν να δώσουν την εισφορά τους, και κατά βάση δεν ήταν µέλη του κόµµατος.Μόνιµη επωδός του Περισσού ήταν η στοχοποίηση των επιχειρήσεών του, κορωνίδα των οποίων θεωρείται η Τυποεκδοτική Α.Ε. Ωστόσο, µέλη συνδικαλιστικών ενώσεων τις οποίες ελέγχει το ΚΚΕ µέσω του ΠΑΜΕ, έχουν κατά καιρούς καταγγείλει πολλές φορές τα δύο µέτρα και δύο σταθµά του Περισσού. «Η εργοδοσία πετάει τους εργαζόµενους στον δρόµο σα στυµµένες λεµονόκουπες, καλώντας τους να πληρώσουν αυτοί τα σπασµένα της κρίσης που δηµιούργησαν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου», σηµείωσαν πρόσφατα σε ανακοίνωσή τους συνδικαλιστικές ενώσεις που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ.
Σε µόνιµη βάση η Οµοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελµάτων και το Σωµατείο Εργαζοµένων στα Πρακτορεία Τύπου, κατήγγειλαν τις απολύσεις σε άλλα µέσα αλλά για την Τυποεκδοτική σήµανε σιωπή.
«Απεργοσπάστες»
Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας προσπαθεί να θάψει ο Περισσός και την ηµέρα που στην Τυποεκδοτική τυπώθηκαν εφηµερίδες στις οποίες η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία για την καταβολή δεδουλευµένων: «Ηµασταν δεσµευµένοι εµπορικά», ήταν η απάντηση των «απεργοσπαστών».
Πριν από τις απολύσεις στην Τυποεκδοτική είχε προηγηθεί συνεδρίαση σε επίπεδο ΚΟΒ για περικοπές µισθών στον «Ριζοσπάστη», στο ύψος των µισθών των επαγγελµατικών στελεχών του κόµµατος.
Στο προεκλογικό ντιµπέιτ του Σεπτέµβρη του 2009, η Αλέκα Παπαρήγα απαντούσε σε σχετική ερώτηση για την εταιρεία ότι δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση: «Εµείς, ακριβώς επειδή δεν θέλουµε να εξαρτιόµαστε από τον εκβιασµό επιχειρηµατιών, προσπαθούµε ιδιαίτερα στον τοµέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων να έχουµε τη δική µας αυτοδυναµία».
Η ίδρυση του 1981
Αυτός ήταν και ο πραγµατικός λόγος που ιδρύθηκε η Τυποεκδοτική το 1981. Το 1994 µε την καταστροφική πληµµύρα στο «Σπίτι του Λαού», η Τυποεκδοτική χρειάστηκε να ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή. Οι πλούσιες εµπειρίες από το παρελθόν, µια «ένεση» εκατοµµυρίων µε την εκτύπωση περίπου 1 εκατοµµυρίου αντιτύπων του Χρυσού Οδηγού τη χρονιά της καταστροφής αλλά η υπαγωγή της σε διάφορους αναπτυξιακούς νόµους και επιχορηγήσεις, την κατέστησαν γρήγορα ως µια από τις κορυφαίες εκδοτικές επιχειρήσεις. Το 1996 η Τυποεκδοτική Α.Ε. πήρε κρατική επιχορήγηση 1,6 δισ. δραχµές, για να προχωρήσει στη µετεγκατάστασή της στο Κρυονέρι, στις εγκαταστάσεις του «Κολλάρου», τις οποίες αγόρασε. Από 3,4 δισ. δραχµές πωλήσεις το 1997, έφτασε στα 8 δισ. δραχµές το 2000, όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνσή της στα 20χρονα γενέθλια της εταιρείας.
Η εταιρεία όµως πέρασε από πολλά κύµατα καθώς έσερνε µαζί της πολλά «βαρίδια».
Ξανά στην κερδοφορία
Ο διαχωρισµός της από τον «Ριζοσπάστη» το 2003 και το παθητικό που δηµιουργούσε η εφηµερίδα του κόµµατος, βοήθησε την εταιρεία να επιστρέψει και πάλι στην κερδοφορία, έστω και προσωρινά. Είχε προηγηθεί η πρόταση το 2001 η εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηµατιστήριο, πρόταση που χρεώνεται σε επιχειρηµατία µε τον οποίο ο Περισσός είχε και έχει ιδεολογική συµπόρευση και διάφορες επιχειρηµατικές δράσεις µε αµφιλεγόµενο αποτέλεσµα. Η πρόταση περιέγραφε ένα επιχειρηµατικό µοντέλο που θα λειτουργούσε ως αιµοδότης του κόµµατος. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης αλλά και τα πολιτικά πειράµατα που ακολούθησαν είχαν φέρει σε δυσχερή θέση τα οικονοµικά του κόµµατος και χρειαζόταν επειγόντως µια σταθερή ενίσχυση. Η Αλέκα Παπαρήγα τότε διαφώνησε µε την προοπτική του Χρηµατιστηρίου και αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε.
Το 2003 ήταν η πρώτη χρονιά που τα οικονοµικά της εταιρείας πήγαν καλά, ο 12µηνος ισολογισµός ήταν ισοσκελισµένος και εµφανίστηκαν τα πρώτα σηµάδια κερδοφορίας. Το καπιταλιστικό σύστηµα πολλοί το µίσησαν, τα χρήµατα του όµως, και κυρίως τις επιδοτήσεις του, κανείς.
«Πρέπει να επιβιώσουµε»
Την επόµενη χρονιά η Τυποεκδοτική επιβαρηµένη από τις τραπεζικές υποχρεώσεις της και τις αποπληρωµές δανείων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει για τον εκσυγχρονισµό της, εµφάνισε ζηµιές περίπου 3 εκατ. ευρώ. «Είµαστε µαρξιστές - λενινιστές στην ιδεολογία αλλά ζούµε σε καπιταλιστικό καθεστώς και πρέπει να επιβιώσουµε», ήταν µια από τις αγαπηµένες φράσεις στελεχών του κόµµατος που έπρεπε να δικαιολογήσουν το άνοιγµα της επιχείρησης προς ιδεολογικούς «αλλοφύλους». Μεταξύ άλλων, πελάτες της εταιρείας υπήρξαν ή εξακολουθούν να είναι εφηµερίδες όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», η «Χώρα» και ο «Ελεύθερος», καθώς και οικονοµικές και αθλητικές εφηµερίδες και περιοδικά.
«Εντυπα του ΣΥΝ όµως ποτέ δεν τυπώθηκαν εδώ», απαντούν στελέχη του ΚΚΕ στις καταγγελίες που είχαν γίνει από πρώην, πλέον µέλη του κόµµατος για τον «καπιταλιστικό» χαρακτήρα που είχε λάβει η επιχείρηση.
Στον αναπτυξιακό νόµο
Το Νοέµβριο του 2006 η Τυποεκδοτική Α.Ε. υπήχθη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόµου (ΦΕΚ 1762, 5.12.2006), για να προχωρήσει σε εκσυγχρονισµό. Εναν µήνα αργότερα η Τυποεκδοτική υπήχθη και πάλι στον αναπτυξιακό νόµο περί «αναβάθµισης της ποιότητας των παραγόµενων προϊόντων και υπηρεσιών», ύψους (ΦΕΚ 569, 20.4.2007). Οι δύο αυτές υπαγωγές προέβλεπαν και τη δηµιουργία 12 νέων θέσεων εργασίας. Το δεύτερο πρόγραµµα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009, όπως προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση. Για την ολοκλήρωση του πρώτου προγράµµατος χρειάστηκε µια τροποποίηση της αρχικής σύµβασης (ΦΕΚ 2514, 22.12.2009), που προβλέπει µια αναβολή ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης απορρόφηση του πακέτου.
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ - ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις οπουδήποτε γίνονται αλλά για την Τυποεκδοτική ούτε κουβέντα
Ανακοίνωση ΚΚΕ για την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Από το 1977, στις συνθήκες της νόμιμης δράσης του, το ΚΚΕ τυπώνει στην «Τυποεκδοτική» απρόσκοπτα τον «Ριζοσπάστη» και όλα τα άλλα αναγκαία έντυπα που εκδίδει.
Η «Τυποεκδοτική», στην προσπάθεια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, αναλάμβανε από τρίτους την εκτέλεση «φασόν» εκτυπωτικών εργασιών.
Η ύπαρξη της «Τυποεκδοτικής», όπως και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902» και της «Σύγχρονης Εποχής», αποτέλεσε και αποτελεί εργαλείο – βοήθημα στη μαζική διαφώτιση του Κόμματος, υπηρετεί τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι και η βασική αιτία που η «Τυποεκδοτική» έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στόχος του ταξικού αντίπαλου.
Η «Τυποεκδοτική» αρχικά ήταν εγκαταστημένη στη Νέα Ιωνία. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1994 και ο κίνδυνος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής υποχρέωσαν τη μετεγκατάσταση του Τυπογραφείου στο Κρυονέρι.
Η μετεγκατάσταση, τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα και τα ελάχιστα χρηματικά κεφάλαια που διέθετε η «Τυποεκδοτική» οδήγησαν στο δανεισμό και στην ανάληψη εργασιών εκτύπωσης εντύπων τρίτων σε μαζικότερη, από το παρελθόν, κλίμακα.
Την ίδια περίοδο εντάθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης και ίδρυσης νέων εκτυπωτικών μονάδων από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, ανάμεσά τους και η «Τυποεκδοτική», να γίνονται περισσότερο ευάλωτες, στις νέες συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού στον κλάδο των εκτυπώσεων.
Η εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τον κλάδο των εκτυπώσεων και των έντυπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση της «Τυποεκδοτικής». Η επιχείρηση «έχασε» σημαντικές εκτυπωτικές εργασίες λόγω του μεγάλου χτυπήματος στις τιμές που επέφεραν τα μονοπώλια στον κλάδο, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης επίθεσης και από διάφορες κατευθύνσεις που δέχθηκε ως εταιρεία που έχει κύριο μέτοχο το ΚΚΕ.
2) Την περίοδο εκδήλωσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009 – 2011) η «Τυποεκδοτική» υπέστη σημαντικές ζημίες από επισφαλή χρέη πελατών της. Η επιχείρηση ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες έκανε σοβαρές προσπάθειες να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της. Μέχρι σήμερα, παρά τον οξύ ανταγωνισμό στον κλάδο των εκτυπώσεων και τη συσσώρευση μεγάλων ζημιών, δεν χρησιμοποίησε καμιά από τις αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση ωραρίου με μείωση αποδοχών, η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι μειωμένες αποζημιώσεις με χρήση της προειδοποίησης κ.ά.
ΔιαγραφήΟμως, τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και η δραματική συρρίκνωση των εργασιών υποχρέωσαν την «Τυποεκδοτική» να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσε.
Η αναγκαστική μείωση των εργαζομένων, που υποχρεώθηκε η «Τυποεκδοτική» να πραγματοποιήσει, έγινε μέσω συνταξιοδότησης ή με απολύσεις, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ οι αποζημιώσεις υπολογίζονται και καταβάλλονται με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, δηλαδή «ολόκληρες», χωρίς να γίνει χρήση της «προειδοποίησης».
Ωστόσο και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τυποεκδοτικής», μετά και τις απολύσεις που έχουν γίνει, ο βαθμός απασχόλησης της γραμμής παραγωγής δεν ξεπερνά το 35% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη λειτουργία της με σημαντικές ζημίες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αλλά και με τα όσα μπορεί να προβλέψει η επιχείρηση για το αμέσως επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Θα ακολουθήσει μεγαλύτερη μείωση των εργασιών. Το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό. Η επιχείρηση δεν διαθέτει κεφάλαια και δεν έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη των υποχρεώσεών της που λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για να ανακοπεί αυτή η καταστροφική πορεία, η «Τυποεκδοτική» υποχρεώθηκε, όπως έχει ανακοινώσει, να προσφύγει ως έσχατο βήμα άμυνας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Το άρθρο 99 χρησιμοποιείται από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις ως εργαλείο εκβιασμού κυρίως απέναντι σε εργαζόμενους και Δημόσιο, προκειμένου να διαγραφεί σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους προς αυτούς, και δευτερευόντως απέναντι σε τράπεζες και προμηθευτές.
Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 εξυπηρετεί αποκλειστικά την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών της σε τράπεζες και προμηθευτές. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η επιχείρηση, σε κάθε περίπτωση, θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της.
3) Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τη σημερινή ανακοίνωση, εξηγεί στους εργαζόμενους και γενικότερα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τις αιτίες της σημερινής δύσκολης κατάστασης της «Τυποεκδοτικής». Το ΚΚΕ δεν έχει να κρύψει τίποτα από το λαό.
ΔιαγραφήΌλα αυτά τα χρόνια η «Τυποεκδοτική» λειτουργούσε με κριτήριο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εκτύπωσης των εντύπων του ΚΚΕ προκειμένου να βοηθιέται το λαϊκό κίνημα, να αναπτύσσεται η ταξική πάλη. Δεν στόχευε στη συγκέντρωση κερδών όπως συμβαίνει με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Φρόντιζε να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα. Στηρίχτηκε στους εργαζομένους της που συνέβαλαν ώστε η «Τυποεκδοτική» να εκπληρώσει το ρόλο της ως επιχείρησης που βοηθά την ταξική πάλη και το κίνημα.
Κατανοούμε τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό η ανεργία, που εκτινάσσεται σε φάση εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης, υπάρχει και σε φάσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα, που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Μόνο με μια οικονομία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και με το λαό στην εξουσία μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η ανεργία. Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα θεωρούμε επείγον ζήτημα το δυνάμωμα της πάλης για την ανακούφιση των ανέργων. Η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Τα προβλήματα των ανέργων πρέπει να γίνουν υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Καλούμε όλα τα μέλη, τους φίλους, κάθε εργαζόμενο που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, μαχητικά να υπερασπιστούν το Κόμμα από τις επιθέσεις και το βρώμικο πόλεμο που θα δεχθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα, εξαιτίας του ότι η πολιτική του είναι ριζικά αντίθετη και εχθρική στο καπιταλιστικό σύστημα.