ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπανδρέου Ανδρέας : Το ιδιόγραφο κείμενο της διαθήκης του

Γραμματόσημο : Ανδρέας Παπανδρέου - Ο αρχηγός του κράτους
Γραμματόσημο : Ανδρέας Παπανδρέου - Ο αρχηγός του κράτους

Από την πρώτη στιγμή ο Θεόδωρος Κατσανέβας προσπάθησε να αμφισβητήσει την ιδιόγραφη διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικά το παράρτημά της με το οποίο τον χαρακτήριζε «όνειδος» και σφετεριστή του αρχείου του.

Τον Αύγουστο του 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε με απόφασή του την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia ο πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή», καθηγητής πανεπιστημίου Θεόδωρος Κατσανέβας.

Ο κ. Κατσανέβας είχε στραφεί κατά του χρήστη "Diu" της Wikipedia, κατά κόσμον Δημήτρη Λιούρδη, ζητώντας τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στον ιστότοπο της Wikipedia. Το επίμαχο κομμάτι αναφερόταν στη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του κ. Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Με την απόφασή του το δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας...», ενώ έπειτα από σχολαστική ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο έκρινε πως «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δεν συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη». Μάλιστα, το δικαστήριο στην απόφασή του αναλύει και το ίδιο το περιεχόμενο του λήμματος αναφέροντας ότι «δεν διαφοροποιείται το περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα της διαθήκης», «ούτε η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του».

Ο κ. Κατσανέβας για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταθέσει και αγωγή η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016. Στην αγωγή του, κατηγορεί τον χρήστη και τη Wikipedia πως μεταξύ άλλων «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα».

Ζητεί δε από την ελληνική Δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί (σ.σ.η Wikipedia) σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση (σ.σ. του χρήστη) διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως».

Οι δύο διαθήκες του Ανδρέα

Από την πρώτη στιγμή, τον Σεπτέμβριου του 1996 που η πρωτοδίκης Αργυρώ Χατζηζαφειρίου κήρυξε ως γνήσιες και κύριες τόσο τη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και τα παραρτήματά της που είχαν γραφεί σε πρωθύστερο χρόνο είχε ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη για δύο κυρίως σημεία: Πρώτα για το ότι καθιστούσε την Δήμητρα Παπανδρέου γενική του κληρονόμο και δεύτερο για τις απαξιωτικές του αναφορές του στον Θεόδωρο Κατσανέβα, στον οποίο μάλιστα είχε αφιερώσει ένα ειδικό παράρτημα.

Η κύρια διαθήκη έφερε ημερομηνία 28 Μαΐου 1993, αν και από παραδρομή γραφόταν η χρονολογία 1933. Ήταν μια σελίδα και με αυτήν εγκαθιστούσε ως γενικό κληρονόμο του την τότε σύζυγό του Δήμητρα Παπανδρέου, το γένος Λιάνη. Για τα παιδιά του, σημείωνε ότι τα είχε αποκαταστήσει εν ζωή.

Τα δύο παραρτήματα της διαθήκης είχαν γραφεί σε προγενέστερο χρόνο, το Νοέμβριο του 1990 και περιείχαν σαφέστατες πολιτικές αναφορές, κυρίως σε βάρος του Θεόδωρου Κατσανέβα, αλλά και όσων ήθελαν να πλήξουν τον ίδιο τον Ανδρέα προσωπικά επιτιθέμενοι στην Δήμητρα Παπανδρέου.

Στο ορισμένο ως πρώτο παράρτημα ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Θεόδωρος Κατσανέβας «αποτελεί όνειδος για την οικογένεια Παπανδρέου. Στόχος του να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατέλαβε βίαια και παράνομα το γραφείο μου καθώς και τον οικίσκο (σ.σ. Το σπιτάκι στο πίσω μέρος του οικοπέδου που ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποιούσε ως γραφείο και βιβλιοθήκη) στο Καστρί, δηλαδή το αρχείο μου, τα προσωπικά μου αντικείμενα και τη βιβλιοθήκη μου.»

Στη συνέχεια δε, του ίδιου παραρτήματος, καλούσε τους γιους του Γιώργο, Νίκο και Αντρίκο να τον «απομονώσουν πολιτικά και κοινωνικά».

Αφορμή για την επίθεση αυτή ήταν ένα περιστατικό που συνέβη στις 14 Νοεμβρίου του 1990. Την ημέρα εκείνη είχε πάει στο Καστρί η ιδιαιτέρα γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα αλλά δεν της επιτράπηκε η είσοδος από τον Θεόδωρο Κατσανέβα. Πέντε μέρες αργότερα η κυρία Κοκκόλα συνέταξε επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία δήλωνε ότι θέλει να παραιτηθεί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου της απάντησε στις 20-11-90 ότι η επιθυμία του είναι να παραμείνει στη θέση της.

Το δεύτερο παράρτημα της διαθήκης που επίσης είχε ημερομηνία Νοεμβρίου 1990, ήταν αφιερωμένο στη Δήμητρα Παπανδρέου την οποία χαρακτήριζε γενική του κληρονόμο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου του, έχοντας και πάλι σαφή αναφορά για τον ρόλο του Θεόδωρου Κατσανέβα.

Το γνήσιο της γραφής και της υπογραφής του Ανδρέα Παπανδρέου βεβαίωσαν για την πρώτη διαθήκη η Αμαλία Τυχηρού και για τη δεύτερη ο Αντώνης Λιβάνης.

Παπανδρέου Ανδρέας - Διαθήκη 1
Παπανδρέου Ανδρέας - Διαθήκη 2α
Παπανδρέου Ανδρέας - Διαθήκη 2β
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.