04/12/2012 | |
Η χθεσινή διαγραφή του κ. Α. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ ήρθε ως σχεδόν αναμενόμενο επιστέγασμα σε μια κρίση στις σχέσεις του πρώην υπουργού με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Η διαγραφή του κ. Λοβέρδου αφήνει το ΠΑΣΟΚ με 25 βουλευτές και δημιουργεί ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, έστω και αν ο πρώην υπουργός έχει ήδη διακηρύξει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Το πολιτικό διαζύγιο των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου είχε ως αφορμή την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ίδρυσης φορέα από τον πρώην υπουργό με σκοπό τη συμμετοχή στις διεργασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος (ΡΙΚΣΣΥ – Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας).
Οι ανακοινώσεις του κ. Λοβέρδου, μια ώρα πριν από την έναρξη προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξόργισαν τον κ. Βενιζέλο. Τελικά, η συνέντευξη παραχωρήθηκε και αμέσως μετά τη λήξη της ο κ. Βενιζέλος συσκέφθηκε με συνεργάτες του και, με συνοπτικές διαδικασίες, διέγραψε τον κ. Λοβέρδο από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή με μια πολύ επιθετική δήλωση, λέγοντας ότι το κόμμα του «προχωρεί με αυτούς που θέλουν και μπορούν».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για συμπεριφορές «επίμονα και οργανωμένα βλαπτικές» για την παράταξη. «Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει, με κόπο και δυσκολίες, ένα νέο «εμείς», κάποιος διάλεξε το «εγώ». Κρίμα», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος. Λίγη ώρα αργότερα συνεργάτες του κ. Βενιζέλου χαρακτήριζαν «εντυπωσιακά αντιφατική» τη συμπεριφορά του κ. Λοβέρδου κατά τις τελευταίες ημέρες. Υπενθύμιζαν ότι επί τέσσερις μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες, στις οποίες επέστρεψε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου.
Οι ίδιες πηγές εντόπιζαν ως πυρήνα των ισχυρισμών του κ. Λοβέρδου «το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη». Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μετέφεραν επίσης τη λύπη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διότι στη «μακρά τηλεφωνική συνομιλία» που είχαν οι δύο άνδρες την Παρασκευή με αφορμή την ονομαστική εορτή του κ. Λοβέρδου, του προτάθηκε να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Στην ανακοίνωση της διαγραφής του ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε λέγοντας ότι κινήθηκε πάντα «θεσμικά και δημόσια», αρνούμενος ότι υπονόμευσε την παράταξη. «Η διαγραφή», είπε, «είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η αποσυσπείρωση, η συρρίκνωση και η αμηχανία της παράταξης έχουν πολιτικά υπεύθυνους, καθώς και ονοματεπώνυμο». Ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται από χθες σε διαδικασία αναζήτησης υπογραφών για το εγχείρημά του. Στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ των έξι διαγραφέντων, δεν υπάρχει κλίμα στήριξης του κ. Λοβέρδου. Ερώτημα παραμένει η στάση του κ. Χρ. Αηδόνη, ο οποίος αποτελεί παλαιόθεν συνεργάτη και τακτικό συνομιλητή του κ. Λοβέρδου. Η πρώτη θετική αποτίμηση του εγχειρήματος Λοβέρδου ήρθε από τον κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε αυτό.
Οι σχέσεις των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου έχουν αγγίξει πρακτικά το ναδίρ από τον Αύγουστο και την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τις αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ. Εκτοτε ο κ. Λοβέρδος αποστασιοποιήθηκε. Επανεμφανίσθηκε μόνον αμέσως μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου, όταν και, ουσιαστικά, έθεσε ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Η απρόθυμη ενδεκάλεπτη παρουσία του κ. Λοβέρδου στην ΚΟΕΣ του περασμένου Σαββάτου κατέδειξε ότι και οι τελευταίες προσκλήσεις του κ. Βενιζέλου είχαν πέσει στο κενό.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.