«Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, επειδή το θέλει μια κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναιρώντας το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης το 2015 |
Ο κ.Δρίτσας παραδέχθηκε πως, παρά τις υποσχέσεις του κόμματός του για διαγραφή του χρέους το 2015, ήταν πιο εύκολη η ανατροπή του παγκόσμιου καπιταλισμού, παρά η έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε την ύπαρξη «ματωμένων» πλεονασμάτων, για να υποστηρίξει πως η κατάργησή τους περνά μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
«... Πολύ περισσότερο από τη συζήτηση για τη μονομερή αμφισβήτηση του και τη μονομερή διαγραφή του. Αν όχι τίποτα άλλο, αυτό για να γινόταν, θα χρειαζόταν να υπήρχαν και σοβιέτ. Έτσι δεν είναι; Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, επειδή το θέλει μια κυβέρνηση» είπε στη συνέχεια ο κ. Δρίτσας.«Εδώ, επίσης, πρέπει να κάνουμε μια καθαρή συζήτηση. Για να απαλλαγούμε ή για να μειώσουμε τα περίφημα "ματωμένα" πλεονάσματα, πρέπει να έχουμε βαδίσει συστηματικά στην αμφισβήτηση και στη διεκδίκηση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, για να συνεχίσει: «Εμείς το έχουμε κάνει και, πράγματι, ωριμάζει μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η σοβαρή και βάσιμη εκκίνηση και επανεκκίνηση αυτής της συζήτησης για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που είναι -πρέπει να πούμε- η μονομερής διαγραφή του χρέους».
«Όμως, όπως απέδειξε και η πράξη στην ιστορία, που ποτέ δεν το επιχειρήσαμε εμείς έτσι, αλλά ετέθησαν ζητήματα διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής -και το 2015- και επανακαθορισμού του χρέους, οι διεθνείς συνθήκες έδειξαν ότι είναι πιο εύκολο να ανατρέψεις τον παγκόσμιο καπιταλισμό, παρά να άνοιγες το 2015 τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους,πολύ περισσότερο τη συζήτηση για τη μονομερή αμφισβήτηση του και τη μονομερή διαγραφή του. Αν όχι τίποτα άλλο, αυτό για να γινόταν, θα χρειαζόταν να υπήρχαν και σοβιέτ. Έτσι δεν είναι; Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, επειδή το θέλει μια κυβέρνηση».
«Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, αποκαθιστούμε αδικίες, προχωράμε στη στήριξη του κοινωνικού μισθού, εξισορροπούμε τη διαρκή λιτότητα μέχρι να την αναδιατάξουμε και να τη σταματήσουμε σε συσχετισμό και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
«Απ' αυτήν την άποψη, η κοινωνική μας πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία, γιατί η καθιέρωση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, που αποτελεί τον κανόνα για την ελληνική οικογένεια, τα σχολικά γεύματα, οι ανασφάλιστοι που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολλά πολλά άλλα, δεν είναι απομονωμένες και αποσπασματικές παροχές. Είναι ενταγμένες σε ένα συνολικό σχέδιο οργάνωσης και στήριξης του νέου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, που θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση με την έξοδο από τα μνημόνια και την έξοδο από την οικονομική κρίση» -.σ.σ. στο σημείο αυτό χτύπησε το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Με ένα σχόλιο τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Είμαστε στα εννιά λεπτά. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Το ξέρω, αλλά επειδή δέχθηκα και προσωπικό υπαινιγμό από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, θα του απαντήσω με ανακοίνωσή μου τις επόμενες ημέρες. Όμως, δεν μπορεί να επαίρεται για τα όσα έκανε στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Κωνσταντοπούλου Ζωή : «Σχήμα λόγου η κατάργηση του Μνημονίου με έναν νόμο»
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=L3LANTA1hmU